I le aso 29 o Iuni, na lipotia ai e Ag Metal miner ua pa'ū le tau o le kopa i le 16 masina maualalo.O loʻo faʻagesegese le faʻatupulaia o oloa i le lalolagi ma ua faʻateleina le le mautonu o tagata teu tupe.Ae ui i lea, o Chile, o se tasi o atunuu sili ona tele eli 'apamemea i le lalolagi, ua vaʻaia le vaveao.

O le tau o le kopa ua leva ona manatu o se faailoga tele o le soifua maloloina o le tamaoaiga o le lalolagi.O le mea lea, ina ua pa'ū le tau apamemea i le 16 masina maualalo i le aso 23 o Iuni, na vave ona oomi e le aufaipisinisi le "panic button".O tau o oloa na pa'ū i le 11% i totonu o le lua vaiaso, e faʻaalia ai le faʻatupulaia o le tamaoaiga o le lalolagi.Peitaʻi, e lē o ioe tagata uma.

Talu ai nei, na lipotia mai ai e leʻi manatu Codelco, le setete o le kopa maina i Chile, o le a oʻo mai le leaga.I le avea ai ma kamupani gaosi kopa tele i le lalolagi, o le manatu a Codelco e mamafa.O le mea lea, ina ua feagai Maximo Pacheco, le taʻitaʻifono o le fono faatonu, ma lenei faafitauli i le amataga o Iuni, na faalogo tagata i ona manatu.

Fai mai Pacheco: “Atonu tatou te i ai i se taimi le tumau le vevesi, ae o le mea taua o le faavae.O le paleni o le sapalai ma le manaʻoga e foliga mai e aoga tele mo i matou o loʻo i ai faʻaagaga kopa."

E le sese o ia.O le kopa e fa'aaogaina lautele i faiga fa'afouina fa'afouina, e aofia ai le la, vevela, vai ma le matagi malosi.A'o o'o atu le tau o le malosi fa'aleaganu'u i se fiva i le lalolagi, o lo'o fa'atupula'ia le fa'afaigaluegaina lanu meamata.

Ae ui i lea, o lenei faagasologa e umi se taimi.I le Aso Faraile, o le tau o le apamemea i luga o le London Metal Exchange (LME) na paʻu i le 0.5%.O le tau na oʻo lava i le pa'ū i le $ 8122 i le tone, i lalo 25% mai le maualuga ia Mati.O le mea moni, o le tau aupito maualalo lea na faamauina talu mai le ogatotonu o le faʻamaʻi.

E ui i lea, e leʻi popole Pacheco."I se lalolagi o loʻo avea le kopa ma taʻavale sili ona lelei ma e itiiti ni faʻaagaaga fou, o tau apamemea e foliga malosi tele," o lana tala lea.

O le aufaipisinisi o loʻo suʻeina ni tali i faʻafitauli faifaipea o le tamaoaiga atonu ua vaivai i le taua a Rusia i Ukraine.O le mea e leaga ai, o le aʻafiaga o le fa masina o taua i luga o tau apamemea e le mafai ona manatu maualalo.

A uma mea uma, o Rusia o loʻo i ai i le tele o pisinisi.Mai le malosi ma le maina e oo atu i fesootaiga ma fefaatauaiga.E ui lava o le gaosiga o le kopa a le atunuu e tusa ma le 4% o le gaosiga o le kopa i le lalolagi atoa, o faʻasalaga ina ua maeʻa ona osofaʻia Ukraine na matua faateia ai le maketi.

I le amataga o le faaiuga o Fepuari ma le amataga o Mati, o le tau o le kopa na faʻateleina e pei o isi metala.O le atugaluga e faapea, e ui lava o le sao a Rusia e faatauvaa, o lona alu ese mai le taaloga o le a taofia ai le toe faaleleia pe a uma le afaina.O le taimi nei o le talanoaga e uiga i le tamaoaiga o le tamaoaiga ua toetoe lava a le mafai ona aloese mai ai, ma ua atili ai ona le mautonu le aufaipisinisi.


Taimi meli: Iuni-30-2022