E tusa ai ma le upega tafaʻilagi a bnamerica, o nisi o sui o le Liberal Party o Peru na tuʻuina atu se pili i le Aso Tofi talu ai (2nd), e fuafua ai e faʻa-atunuu le atinaʻeina o mines apamemea ma faʻatuina se pisinisi a le setete e faʻatautaia Las bambas copper mine, lea e faʻatatau i le 2% o le galuega a le lalolagi.

O le tulafono taufaaofi numera 2259 na faatuina e Margot Palacios, o se sui o le itu tauagavale Liberal Party, e "faatonutonuina le atinaeina o punaoa apamemea o loʻo i ai i le teritori o Peru".O tupe fa'aagaga a Peru e tusa ma le 91.7 miliona tone.

O le mea lea, o le parakalafa 4 o le tulafono o loʻo fuafua e faʻavae se kamupani kopa a le atunuʻu.E tusa ai ma le tulafono tumaoti, o le kamupani o se faʻalapotopotoga faʻaletulafono faʻatasi ai ma suʻesuʻega, atinaʻe, faʻatau ma isi aia tatau.

Ae ui i lea, o le tulafono o loʻo faʻamaonia ai o tau o loʻo i ai nei mo le toe faʻaleleia o mea faʻaleagaina o le maina ma noataga o loʻo i ai nei "o le matafaioi a le kamupani e maua ai nei taunuuga".

O le tulafono foi e fa'amalosia ai le kamupani e "toe fa'atalanoa konekarate uma o iai ina ia fetaui ma tulafono fa'atonutonu o lo'o iai".

I le Mataupu 15, o loʻo faʻatulagaina foʻi e le tulafono le faʻavaeina o se kamupani banbas a le setete e faʻatautaia naʻo le mina apamemea o nuʻu nuʻu e pei o huancuire, pumamarca, choaquere, chuicuni, fuerabamba ma chila i le itumalo o Kota banbas i le itulagi o aprimak.

Ina ia saʻo, o loʻo faʻafeagai nei nuʻu ma le Minmetals resources company (MMG), lea e faʻatautaia Las bambas copper mine.Latou te tuʻuaia MMG i le le faʻataunuʻuina o ana atinaʻe faʻaagafesootai ma ua faʻamalosia le gaosiga o Las bambas copper mine e taofi mo le 50 aso.

O tagata faigaluega mai le MMG na savavali i Lima, Cusco ma Arequipa.Na talitonu le BAL Torres o le mafuaaga o le feeseeseaiga ona o tagata o le nuu na mumusu e nonofo i lalo ma feutagai.

Ae ui i lea, o kamupani maina i isi itulagi o loʻo aʻafia i feteʻenaʻiga faʻaagafesootai ona o loʻo tuʻuaʻia i latou i le faʻaleagaina o le siosiomaga pe leai foi se faʻatalanoaga muamua ma nuʻu lata ane.

O le tulafono taufaaofi na fa’aulu e le Liberal Party sa fa’apea fo’i ona fa’atulaga le 3 piliona sol (pe tusa ma le 800miliona tala Amerika) i le kamupani kopa a le atunu’u ua fuafuaina e avea ma tupe fa’aalu mo isi fa’alapotopotoga laiti.

E le gata i lea, o le Mataupu 10 o loʻo faʻamaonia ai foi e faapea o pisinisi tumaoti o loʻo gaosia nei o le a faʻatautaia le faʻatusatusaga e fuafua ai a latou tau aoga, faʻaititia o aitalafu, tuusaunoaga lafoga ma le soifua manuia, "le tau o punaoa i lalo o le eleele, tupe faʻaalu tupe ma tau toe faʻaleleia le siosiomaga e leʻi totogiina" .

O le tulafono o loʻo faʻamamafaina ai pisinisi "e tatau ona faʻamautinoa e le mafai ona faʻalavelaveina gaioiga o loʻo gaosia".

O le komiti o faatonu o le kamupani e aofia ai sui e toatolu mai le Matagaluega o le malosi ma punaoa minerale, sui e toalua mai le pulenuu o le Universidad Nacional de San Marcos, sui e toalua mai le Mining Faculty o le Universidad Nacional, ma sui e toaono mai tagata po o nuu.

Ua fa’ailoa mai, a mae’a ona tu’uina atu le talosaga i komiti eseese a le Konekeresi mo felafolafoaiga, e mana’omia lava ona fa’amaonia e le Konekeresi le fa’atinoga mulimuli.


Taimi meli: Iuni-08-2022